Mutfak rafınızdaki minik, buruşuk karabiber tanelerinin dünyayı değiştirdiğini düşünmüş müydünüz? Kurutulmuş zencefilin? Karanfilin, zerdeçalın, tarçının? Belki inanması zor, ama bugün yaşadığımız dünyayı şekillendiren hareketlerin temelini döşeyen şeylerden biri de o baharatların ticareti… İşte Lezzet Fetihleri kitabında Michael Krondl da baharatın bu baş döndürücü serüveninden bahsediyor.

Bugünden geriye saralım, kapitalizm, Sanayi Devrimi, sömürgecilik, merkantilizm… Dünyanın ilk geniş çaplı ticareti baharatlar “sayesinde” (ya da “yüzünden”) başladı ve sırasıyla önce Venedik, sonra Lizbon, sonra da Amsterdam’ı zengin etti. Savaşlar yapıldı, toprak yarışlarına girildi, haritalar değişti… İyi ama, neden baharatlar bu kadar arzulanıyordu? Avrupalıların Haçlı Seferleri düzenlemeye başlamasıyla baharat arzusunun alakası neydi? 1000’li yıllardan itibaren dünyada ne gibi değişimler olmaya başlamıştı?
Baharatlar, Haçlı Seferleri, küresel ticaretin gelişmesi ve dünyanın adım adım dönüşümü… Bu podcast’i dinledikten sonra, mutfağınızdaki baharat rafına daha başka bir gözle bakmaya başlayacaksınız!
4 thoughts