İçki kültürü üzerine olan kitapları ayrıca önemsiyorum. Çünkü yemek kültürü üzerine ülkemizde artık belli bir düzeyde ve sayıda kitap bulmaya imkan varken, burada yaşayan birinin gözüyle burada yaşayan insanlara yönelik olarak yazılmış içki kültürü kitabı bulmak hâlâ çok zor. Burkay Adalığ ise bunu kırmaya çalışan isimlerden biri. Onu esas viski üzerine yazıları ve yeme içme kültürü kitapları alanında uluslararası Gourmand Award’u kazanan kitabı Meleklerin Payı – Bir Viski Macerası üstünden tanıyoruz (ki izlemek isteyen olursa onun da incelemesi şurada). Ancak Adalığ, yaklaşık iki ay önce çıkan kitabı İmbikten Kadehe‘de bu kez alanını genişletiyor ve viskiden başka, diğer damıtılmış içkilere de yolculuğua çıkıyor. Epsilon Yayınları’ndan çıkan kitabında votkadan cine, rakıdan tekilaya birçok içkinin üretim sürecini, tarihini, belli başlı markalarını tanıtan Adalığ, ayrıca klasik ve popüler farklı farklı kokteyl tariflerine de yer veriyor.
Diliyle, tasarımıyla, kullanılan fotoğraflardan basıldığı kağıda kadar çok özenli bir iş ortaya koyan bu kitap, “İçki kültürümü genişletmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum” diyen veya her içki için ayrı ayrı kitap araştırmak istemeyen, hepsini bir kitapta bulmak isteyenler için özellikle çok kolaylaştırıcı. Bu kitabı bitirdiğinizde, “Tamam, ben artık votka, rakı, cin, viski, tekila gibi distile içkiler hakkında belli bir seviyeye geldim” diyebileceğinizi kesinlikle söyleyebilirim.
Not: Kitap bira ve şarap gibi fermente/mayalı/düşük alkollü içkiler üzerine uzun uzun bilgiler içermiyor, zira adının da ifade ettiği gibi yüksek alkollü/distile/imbikten geçen içkiler üzerine. Eğer şarap üzerine bir başlangıç kitabı arıyorsanız o zaman şu kitaba göz atmanızı önerebilirim.