Bugünkülere benzer lokantaların yaygınlaşmasının Fransız Devrimi’yle ilgisinin olduğunu biliyor muydunuz? Ya ilk bu tarz lokantaların nasıl ortaya çıktığını hiç düşünmüş müydünüz? Özel aşçısı olmayan biz sıradan insanların, görece ucuz fiyata nasıl “iyi yemek”e ulaşabilir hale geldiğini?
Hepimiz okulda Fransız İhtilali’ni yahut başka “büyük meseleler”i okumuşuzdur, ancak gündelik hayatın tarihi okullarda pek öğretilmez. Oysa sıradan hayatta bildiğimiz mekanların, eşyaların, adetlerin ortaya çıkışı da enikonu ilginçtir. Ben de bu yüzden Burak Onaran’ın yemek tarihi ve mutfak kültürü üzerine yazdığı makalelerinden oluşan, ayrıca en sevdiğim tarih kitaplarından biri olan MutfakTarih: Yemeğin Politik Serüvenleri’nden lokantaların ortaya çıkışına dair küçük bir bölüm okudum.
Siz videoyu izlemeye başlamazdan önce küçük bir not da kitap üstüne… Biri yemek tarihi, mutfak kültürü üzerine tavsiye isterse eğer, ağzımdan çıkan ilk kitap Mutfaktarih oluyor. Zira Burak Onaran iyi bir tarihçi olmasının yanı sıra, aslında pek az akademisyende bulunan “güzel yazma” hünerine de sahip bir araştırmacı. İyi araştırma yine bulunur da, doğrusu o iyilerin içinde böyle bir dil lezzetine sahip olan, böyle bir letafetle yazılan epey azdır. Tıpkı çeviri kokmayan çevirilerin de görece az olması gibi… Dolayısıyla ben bu kitabı hem içeriği, hem de verdiği okuma keyfi açısından çok başarılı buluyorum. Şimdiye kadar her kime önerdiysem de bayıldı, yani yüzümü hiç kara çıkartmayan bir kitap oldu. İçindeki makaleleri bu linkteki okuma parçasında görmek mümkün.
Umarım bu kısa video bir yandan yeni bilgilere ulaşmanızı sağlarken daha fazla bilgi için merakınızı gıdıklamayı da başarır. Keyifli seyirler!
One thought