Annemin ayva tatlısı

Meyve tatlılarında herkesin favorisi başka elbet, ama benim favorim bellidir, kaymaklı ayva tatlısı. Fakat bu benim için öyle bir ikili ki, ne eksiklik ne fazlalık kabul ediyor. Kaymaksız ayva tatlısını asla yiyemem. Niçin bilmiyorum, ama bu öyle bir tat benim için, birbirini öyle iyi tamamlıyor ki kaymaksız yersem asla ve asla zevk alamıyorum. Keza ayvanın göbeğine elma rendesi doldurulmasından da hoşlanmıyorum. Çünkü elma ayvanın tadına karışıyor. Bu konuda huysuzum evet, “Elma tatlısı yemek isteseydim zaten elmadan yapardık!” diye söylenebilme potansiyelim var. Aynısının ayvaya konan vişne suyu için de geçerli olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Tabii isteyen istediğini koyar çıkarır, ama benim için mevzu net: ayva tatlısı yiyeceksem sek bir ayva ve yekten bir kaymak görmek istiyorum.

Ben ayva tatlısını çok sevdiğim için annem de sık sık yapıyor bana. Birçok yerde yediğim ve gördüğümden de çok daha iyisini yapıyor işin doğrusu. Bakınca tarifinde aman aman bir farklılık yok gibi, ama her seferinde muazzam tutturuyor. O yüzden tarifini de buraya not etmesem olmazdı.

Dostum Ümit’in tabiriyle “mandırası varmışçasına” kaymak ilavesiyle… Ama yani bu tatlının da hakkı bu!

(Ölçü 3 irice ayva içindir.)

Ayvalar yıkanıp soyulacak, ikiye bölünerek yayvan bir tencereye yerleştirilecek. Ayvaların ortasına gelecek kadar su ve parça başına 2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker ilave edilecek. 10 tane karanfil, 2-3 tane de kabuk tarçın atılacak. Ayvaların çekirdekleri muhakkak konacak ki ayvalar da kırmızı renkli olsun. Kısık ateşte, ayvalar kıpkırmızı olana dek pişirilecek. (Annem 3 saat kadar sürdüğünü söylüyor.) Bu esnada işin püf noktası şu, bazı ayvalar pek su salmıyor ve şeker karamelleşmeye başlıyor. Öyle bir durum varsa birazcık kaynar su ilave etmek gerek. Eğer ayvalar güzel su bırakıyorsa hiç sorun yok, aynen devam. Kapak tabii kapalı olacak. Ayvalar gereken sürenin sonuna yaklaşırken sık sık kontrol edilecek ki fazla pişip dağılmasınlar. Şefkatli dürtüklemeler sonucunda piştiğine kanaat getirildiğinde kapak açılacak, daha fazla buhar yiyip içten içe pişmeye devam etmemeleri için hızla soğutulacaklar.

Peki eğer ayva tatlısını uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız? Annem bunun için bir deneme yaptı ve doğrusu çooook başarılı sonuç verdi. Ayvaları ocaktan alır almaz sıcak sıcak suyuyla birlikte kavanozlara doldurup, sıkıca kapatıp baş aşağı çevirdi. Sonuç: kendi kendine vakumlanmış, aylarca buzdolabında bekleyebilen ayvalar! Açıp denedik, tadında en küçük bir değişiklik yok! Düşünsenize, bol bol ayva alıp yapabilir ve sonra her istediğinizde eve kaymak alıp ayva tatlınızı aifyetle yiyebilirsiniz! E bu cennet değil de nedir?

Not: kavanozlarda kalan ayva şurubunu da sakın ziyan etmeyin. Kokteyllere mükemmel bir lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Turunç reçeli gibi iri taneli reçellerin sularını da aynı şekilde kokteyle dönüştürüyorum ben, sonuç muhteşem oluyor!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s