İtalyan karnaval tatlısı “frappe”

Şu elimde gördüğünüz şey, hafifçe pudra şekerli, kıtır ve çıtır İtalyan karnaval tatlısı, ismi frappe. Kendinizi tutmazsanız bir kesekağıdı dolusunu yemeniz işten değil!

Peki “karnaval tatlısı” ne alaka? Nisandaki paskalyadan önce, yalnız İtalyan Katolikleri değil, çeşitli Hristiyan mezhepleri uzun bir oruç dönemine girerler ve bu oruç döneminde kural olarak hayvansal gıda tüketmezler, ne kırmızı et, ne tereyağ, ne yumurta… (Papalıktan izin alan istisnalar mevzusu var tabii ama uzun mevzu, ona girmeyelim şimdi!) Ayrıca “hayattan zevk almanızı” sağlayacak böyle kızartmalı tatlılar, gösterişli yemekler de bu dönemde yenmez. Basit yiyeceklerle beslenilir. (Dindar Hristiyanların bazıları hâlâ bu oruç dönemlerine uyuyor.) İşte bu oruç dönemine girmeden önce, son büyük şölenler verilir, festivaller yapılır ki haftalarca sürecek olan oruçtan önce mideler şöyle bir bayram etsin!

Frappe’nin “karnaval tatlısı” oluşu da buradan gelir, büyük oruç öncesi de “son bir kutlama” niyetine yenebilmesinden… Şu sıralar Eataly’de satılıyor. Yağlı şekerli bir kızartma olmasına rağmen bence hafif bir tatlı (tabii siz gene de beni çok ölçü olarak almayın!) Örneğin lokma gibi şerbetli olmadığından, farkında olmadan bir bakmışsınız 10-15 parça “yiyivermişsiniz”. Benden uyarması!

Bu güzelliği alıp getiren dostum Neşe Uyanık’a ayrıca pek çok teşekkür!

Yorum bırakın