2016’da neler okudum?

“Güzel bir yıl olmadı 2016. Bazen canım sıkıldığı için kitaplara, filmlere, dizilere kaçtım. Bazen onlara bile odaklanamadım” demişim 2017’den 2016’ya baktığımda. İnsan zihni ne tuhaf, şimdi 2016’yı hiç de fena hatırlamıyorum: Japonya’ya, Hindistan’a gittiğim, doktora yeterliliği başarıyla geçtiğim, daha da önemlisi ilerleyen yıllarda başıma neler geleceğinden hiç haberimin olmadığı bir yıldı halbuki!

Dönüp bakınca, o yıl birkaç tane “harika” kitap okuduğumu görüyorum: Kendim için yılın romanı seçtiğim, sonradan da hayatımda okuduğum en iyi romanlar arasında giriş yapacak olan Nazlı Kar mesela… İnanın o kadar iyi… Tanizaki zaten edebiyat alanında modern klasiklere adını kazımış bir isim, ama anlattığı hikâye bir yandan Türkiye’nin modernleşme ve dönüşüm süreçlerine de o kadar benziyordu ki, arada bağlar kurmamak imkansızdı – ve bu aldığım tadı daha da arttırmıştı! bir bir Raşomon, muhteşem öykülerle doluydu. Nazlı Kar da, Raşomon da niçin kült kitaplar olduklarını okuyunca size kanıtlayacaklar. 

Ayrıca bu romanlar Japonya seyahatime eşlik etmişlerdi. Artık bir ülkeye seyahat ederken, hem ülkeye hem de o ülkede yapacağım seyahatin tipine göre yanıma eşlikçi kitaplar seçmeye başlamıştım. Nitekim Hindistan’a giderken de Hinduizm‘i okumuştum. Bunun seyahati nasıl derinleştirdiği, romanların “guide”lardan neden daha gerekli olduğuna dair daha sonra detaylı yazmaya çalışacağım.

Son olarak Cranford da çok incelikli bir romandı, o yüzden onun da adını anmadan geçmeyeyim. Jane Austen seven, klasik İngiliz edebiyatından hoşlananların özellikle bakmasını öneririm.

Yerlilere gelince… Özge Samancılar’ın Dare to Disappoint‘ini geçen sene okuyup çok beğenmiş, listeme eklemiştim. Bu seneyi de onun Türkçe versiyonu Bırak Üzülsünler ile kapattım zihnimde, çünkü muhteşem bir final olacaktı. Herkes okusun istiyorum o kitabı, öyle güzel. Hem klasik çizgi/grafik romandan çok farklı bir çizim ve malzeme kullanımı detaylarına sahip, hem de hikâyesi 80’lerde-90’larda çocuk olmuş bugünün yetişkinlerine, özellikle de kadınlara inanılmaz ortak noktalar sunuyor. Okuyun, okutun, pişman olmayacaksınız.

Kurmaca olanlar dışında, Balkanlar’ı Tahayyül Etmek benim için çok zihin açıcı bir tarih kitabıydı. Sadece belli bir bölgeyle ilgili bir kitap olarak değerlendirmemek lazım; kimliklerin nasıl kurulduğunu, “aynı” milletin fertlerinin bölgelere göre ne kadar “farklı” kimlikler taşıyabileceğini göstermesi açısından da iyiydi, ancak esas olarak kullandığı yöntem ve amaçladığı sorgulamacılık açısından muazzamdı.

İki kitabı daha önerdim en altta. Kendi hazırladığım kitaplar oldukları için önermeye çekindim başta, ama sonra düşündüm, bunları ben hazırlamasam da listeye koyar mıydım? Koyardım, hem de yukarıda tavsiye ettiğim kitaplar gibi tavsiye ederek… O yüzden, evet, Bizim Gizli Bir Hikâyemiz Var ile Canların Cinsiyeti: Alevilik ve Kadın‘ı da kesinlikle öneriyorum. Birincisi, bir zamanlar dağa çıkmış kadınların, bugün “normal” hayat yaşayan bireyler, eşler, anneler olarak geçmişlerine nasıl baktığını görmek için ve “Bir insan nasıl dağa çıkar, niye çıkar?”ın cevabını bulabilmek için… İkincisi ise nasıl da klişeler içinde yaşadığımızı hatırlamak  ve cinsiyetçiliğin sadece bir dine, bir mezhebe has olmadığını dibine kadar görmek için…

Birkaç not: Bu sene listem daha kısa. İletişim, doğal olarak kendinden torpilli ve sanırım bu hep böyle olacak… Son aylarda çalıştığım konularla ilgili okumalar yapmam gerekti; her sene olduğu gibi makaleleri ya da baştan sonra okumadığım, sadece gereken bölümleri okuduğum kitapları listeme dahil etmedim. Son birkaç ayda “keyfine kitap okumak” nasıl büyük bir lüksmüş, bunu da yeniden hatırladım! Yine beğendiğim kitaplar bold, tekrar okuyup yine beğendiysem yine bold 🙂 Üşenmezsem seneye film & dizi listesi de tutarım artık!

Üzerime Giyecek Hiçbir Şeyim Yok!  (klinik psikoloji, psikanaliz)Elise Ricadat – Lydia Taiebİletişim
Şahsi Düşler ve Onur Kırıcı Gerçekler (öykü)Batıkan Köseİletişim
Üzüm ve Diğer Şeyler (kediler, kedilerimiz…)Yaşar TaşkaleArtemis
Epope Tatavla (tarihi roman)Ekin Can Göksoyİletişim
Kiracı (novella)Javier CercasEverest
Fakir Kene (şiir)Birhan KeskinMetis
Hannah Arendt’in Küçük TiyatrosuMarion Muller-ColardMetis
Zamanımızın Bir Kahramanı (roman)Lermontovİletişim
Vur Ulan Vur: Linç ÖyküleriDer. Levent Cantek – Tanıl Boraİletişim
Annedili (öykü)Emine Sevgi Özdamarİletişim
Gençlik ÖyküleriJane Austenİletişim
Raşomon (öykü)Ryunosuke AkutagawaBoğaziçi Üni.
Nazlı Kar (roman)Jun’ichiro TanizakiCan
Tuhaf Hikâyeleri Sever Misiniz? (roman)Ece Erdoğuşİletişim
“Allah, Vatan, Soy, Milli Mukaddesat”: Türk Milliyetçiler Derneği 1951-1953Murat Kılıçİletişim
Toplumlar Nasıl Anımsar?Paul ConnertonAyrıntı
Küreselleşme Çağında Göçder. S. Gülfer Ihlamur-Öner, N. Aslı Şirin Önerİletişim
Kamboçya Elçiliği (novella)Zadie SmithEverest
Balkanlar’ı Tahayyül EtmekMaria Todorovaİletişim
Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve MilliyetçilikKemal KarpatTimaş
Cranford (roman)Elizabeth Gaskellİletişim
Ne Yapabilirim?Gündüz Vassafİletişim
İsmiyle YaşamakRita Enderİletişim
Bizim Büyük Çaresizliğimiz (roman)Barış Bıçakçıİletişim
Ev Anası (roman)Birgül ÖzcanSel
Yavaş Tren (öykü)Atilla Atalayİletişim
Doğu Ekspresi (seyahatname)John Dos Passosİletişim
Bırak Üzülsünler (grafik roman)Özge Samancıİletişim
HinduizmLouis Renouİletişim
Bizim Gizli Bir Hikâyemiz VarBerivan Bingölİletişim
Canların Cinsiyeti: Alevilik ve Kadın Nimet Okan İletişim

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s